Zašto bi SEO trebalo da bude sastavni deo pametnog dizajna veb stranica? - Webolution - Mi gradimo vaš digitalni svet

Zašto bi SEO trebalo da bude sastavni deo pametnog dizajna veb stranica?

Naše čarobnjaštvo za SEO često se poziva kada su naši klijenti upravo završili redizajn svoje web stranice ili kreirali potpuno novi, i to iz dobrog razloga. Posle sveg napornog rada koji su uložili u svoj novi onlajn sadržaj, razumljivo je da žele da se on prikaže na vrhu Google-ovih rezultata pretrage. Ali pošto prilikom dizajniranja web stranice nisu obraćali veliku pažnju na optimizaciju za pretraživače, rangiranje i organski saobraćaj opada, ne ostavljajući im drugi izbor nego da investiraju u pametnu SEO strategiju koja može da preokrene ovaj trend. Ali da li takva kasna intervencija ima cenu?

Ovaj članak će vam pomoći da shvatite zašto je optimizacija već gotovog web sajta obično mnogo komplikovanija, a da ne spominjem skuplja od uključivanja SEO-a u sam proces dizajniranja. Pročitajte kako biste saznali kako ova druga opcija ne samo da štedi vaš budžet već i vaše živce.


Kako da optimizujemo web stranicu?

Kada se naš tim suoči sa novim SEO izazovom, obično započnemo temeljnom analizom sajta, proverom svih elemenata koji mogu uticati na njeno rangiranje. Usredsređeni smo na tehničke aspekte optimizacije (brzina učitavanja, datoteke robots.txt, optimizacija mape sajta, struktura URL-a, metapodaci) kao i na sadržaj na glavnim stranicama i blogu. Istražujući najrelevantnije ključne fraze za pretragu kod niših klijenta, kao i proučavajući njihove glavne konkurente, možemo utvrditi da li tekstovi i drugi elementi sadržaja na web sajtu zadovoljavaju potrebe pretraživača. I tu stvari često idu po zlu.

Webolution SEO

Webolution SEO

Pogrešna strategija sadržaja jednaka je nižoj rang listi


Iako je prilično lako urediti stvari poput metapodataka, bavljenje pogrešnom optimizacijom sadržaja je znatno složenije, dugotrajnije i, barem u većini slučajeva, i skuplje. Pogledajmo sledeći primer.

Klijent je mlada kompanija koja je upravo pokrenula svoj prvi web sajt. U želji da uštedi novčić ili dva, uprava je odlučila da razvije žičani okvir i URL strukturu web sajta bez konsultacija sa SEO stručnjakom. Kao posledica toga, najvažnije odredišne stranice zasnivaju se na pogrešnim ključnim rečima, dok web sajtu čak nedostaju i namenske stranice za neke ključne fraze za pretragu.

Zbog neuspele optimizacije sadržaja, web sajt ne može da postigne svoj puni organski potencijal, boreći se da privuče pretraživače i sprečavajući klijenta da postigne svoje poslovne ciljeve. Budući da tekstovi na glavnim odredišnim stranicama ne uključuju prave ključne reči sa najvećim obimom pretrage, oni se ne mogu dobro rangirati po najrelevantnijim upitima za pretragu, zauzimajući pozicije na SERP stranicama koje samo mali broj klijenata pretražuje.

Međutim, ponekad se određene stranice zaista mogu naći među rezultatima pretrage sa najboljim rangom, ali samo za upite koji zapravo nisu relevantni za osnovnu delatnost klijenta. U takvim slučajevima, stranica klijenta takođe nije bitna za one koji pretražuju i zbog toga je osuđena na ignorisanje od strane većine njih. Ovi primeri jasno pokazuju da visoko rangiranje retko govori celu priču i ne može garantovati da će web stranica privući puno organskog saobraćaja.

 

Kako rešiti ova pitanja?


Problem nedostatka organskog saobraćaja zbog niskog rangiranja može se rešiti, ali koliko posla takav zadatak podrazumeva obično zavisi od trenutnog nivoa optimizacije kao i od složenosti stranice. Mi u Webolution-u, obično navodimo naše preporuke za optimizaciju sadržaja u SEO reviziji, a zatim i razgovaramo sa klijentom po predaji analize. U zavisnosti od klijentovih želja, potreba i budžeta, tada odlučujemo koje ćemo poboljšanje primeniti, a čega se odreći.

U većini slučajeva možemo postići bolje rangiranje dodavanjem namenskih odredišnih stranica sa tekstovima koji su optimizovani uz pomoć strateški odabranih ključnih reči i obogaćeni elementima poput infografike, slika, tabela ili čak konfiguratora itd. Slučajevi koji od nas zahtevaju dodavanje kvalitetanijeg SEO sadržaj na već postojećim stranicama ili jednostavno promena glavnih ključnih reči.

Međutim, struktura sadržaja web stranice ponekad može biti toliko neadekvatna iz perspektive SEO-a da bi potpuno preuređivanje moglo biti jedina najbolja opcija za klijenta. Ovo je malo složeniji projekat, jer uključuje i SEO aktivnosti na tehničkom nivou, na primer preusmeravanje starih indeksiranih stranica na relevantne nove, tako da korisnici ne dočekuju dobrodošlicu porukom 404.

Webolution SEO

Webolution SEO

Dizajnirajte svoju stranicu imajući na umu SEO i izbegnite probleme


Naravno, kompetentna SEO intervencija biće dovoljna da spasi web sajt od zaborava, ali treba imati na umu da takvi projekti zahtevaju vreme i, s obzirom na količinu posla, nisu jeftini. Klijent mora da stvori nove odredišne stranice, pripremi kvalitetan sadržaj i osigura da se sve pravilno primeni.

A zbog obima posla, nije retkost videti klijente koji su želeli da uštede novac ne uključujući SEO usluge u svoj razvojni proces, da bi se kasnije suočili sa dodatnim troškovima – za SEO usluge! I ovaj put, cela ponuda može biti i skuplja nego što bi bila da je klijent malo ranije pomislio na SEO.

I ovo odgovara na pitanje zašto SEO nikada ne treba zaboraviti prilikom razvijanja strukture vašeg sajta. Ako proučimo konkurenciju i utvrdimo prave ključne reči i pre nego što počnemo da radimo na samom web sajtu, postaramo se da struktura bude pravilno optimizovana i da posetiocima možemo ponuditi najrelevantniji sadržaj kao i sve elemente koje nudi konkurencija. Ovo je jedini način da web sajt učinite konkurentnim omogućavajući mu da se rangira dovoljno visoko da proširi svoj organski doseg.

Imajući sve to na umu, takođe moramo naglasiti da je optimizacija za pretraživače neprekidan proces koji uvek zahteva nove tehničke nadogradnje i nadogradnju sadržaja. Naročito oni koji se takmiče u veoma konkurentnim oblastima, gde vodeće kompanije moraju da brane svoju rang listu od agresivnih novopridošlih, nikada se ne bi trebale oslanjati na svoju trenutnu strategiju optimizacije i umesto toga uvek treba da poboljšaju i nadograde svoje sajtove. Međutim, ako su temelji web sajta jaki zahvaljujući pametnoj SEO strategiji, svaka sledeća promena je mnogo lakša, brža za primenu i, pre svega, efikasnija.

P.S. Planirate li trenutno novi web sajt, ne znajući šta trebate uzeti u obzir da bi se vaš novi sadržaj istakao među rezultatima pretrage? Stupite u kontakt i rado ćemo vam pomoći!

Naši SEO stručnjaci jedva čekaju da vas upoznaju!